piątek, 29 sierpnia 2014
KREM Z DYNI
Dynia ma piękny pomarańczowy kolor i zawiera bardzo mało kalorii (w 100 g jedynie 28 kcal). W jej obszernym wnętrzu kryje się cała masa witamin takich jak: witamina C, D, B1, B2, PP i kwas foliowy (polecana jest dla kobiet ciężarnych) oraz bardzo duża dawka beta-karotenu. To właśnie ten dobroczynny związek jakim jest beta – karoten ma silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza przeciwdziałanie pojawieniu się nowotworów i chorób układu krążenia. Ja zaczynam sezon dyniowy od pysznej zupy z dyni odmiany hokkaido, która ma dodatkową zaletę w postaci bardzo cienkiej skórki. Dlatego można ją jeść bez obierania.
Przepis:
1 dynia hokkaido o wadze około 1,3 kg
1 ziemniak pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w półplasterki
5 szklanek gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
3/4 łyżeczki imbiru
sól i pieprz
uprażone pestki dyni
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy mieszając 2 minuty. Dodajemy dynię, kurkumę i imbir, smażymy mieszając 1 minutę. Zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Miksujemy (najlepiej blenderem ręcznym), dodajemy sól i pieprz. Wlewamy do talerzy i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Zupa jest aromatyczna, lekko pikantna o jedwabistej konsystencji. To mój ulubiony przepis na krem z dyni. Polecam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam krem z dyni, też często robiłam jesienią ale teraz mi się dynie skończyły :D Spróbuję kiedyś zrobić z tego przepisu zupkę, bo miałam trochę inny :) Pozdrawiam, Ewa
OdpowiedzUsuńMiałam okazję próbować kremu z dyni i jestem nim zachwycona:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
http://irracjonalnie-blog.blogspot.com/2016/10/jak-sie-zrelaksowac.html?m=1
Miałam okazję próbować kremu z dyni i jestem nim zachwycona:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
http://irracjonalnie-blog.blogspot.com/2016/10/jak-sie-zrelaksowac.html?m=1
ja też wczoraj zrobiłam krem z dyni... wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńPyszny i bardzo pożywny kremik :) Palce lizać <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńTak, już zaczęły się "żniwa" dyni:)
OdpowiedzUsuńKocham dynię i wszystko co z nią związane :)
OdpowiedzUsuńPycha💕
OdpowiedzUsuńJesień w smacznej odsłonie...
OdpowiedzUsuńKurczę... nigdy nie jadłam kremu z dyni. Jakoś dynia sama w sobie mnie odstrasza (to chyba przez ta dynię w occie, która zajadali się wszyscy w moim domu gdy byłam mała :P ) może czas ją odczarować? ;)
OdpowiedzUsuńIt looks so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/dior-hydra-life-fresh-hydration-sorbet_15.html
Pyszności ;) i nie trudny przepis super
OdpowiedzUsuńKrem z dyni, ale to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, muszę w tym roku spróbować :D jestem ciekawa tego smaku
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLubię ten kremik :)
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
OdpowiedzUsuńI have many hobbies. I love to travel and read. But my favorite hobby is cooking. Let me tell you why! First, I'll tell you a little bit about why I started cooking. Secondly, I'll give you some information about what I like to cook. Third, I will say how I use the vietnamese food for cooking.
When I started cooking, I was 10 years old. My mom wants me to be a chef. She has always believed that girls have to make different types of food, because one day they will get married. In my country, it is normal for girls not to cook. I feel lucky because I can cook many dishes. Now that I cook some of the dishes my children and husband love, I become happy and proud of my mother and myself. i am a food blog
Nigdy nie jadłam kremu z dyni. Jedyne co miałam okazję skosztować z tego warzywa to babeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni nie mogę się doczekać aż zrobię w tym roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis, bo szukałam [przepisu, na lekko pikantne wydanie kremu z dyni bez papryki :-) Na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńBędę dzisiaj robiła :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Spadłaś mi z nieba z tym postem, bo właśnie dziś mam zamiar robić zupę krem z dyni i miałam szukać jakiegoś przepisu. Wykorzystam twój i na pewno będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić taki krem bo w życiu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z dyni <3
OdpowiedzUsuńLubię , choć sama nigdy jej nie gotowałam. Chętnie skorzystam z Twego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni :) często go robię jesienią :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu próbowałam krem i placuszki jednak to nie moje smaki. 🙂
OdpowiedzUsuńja tez osttanio próbowałam i musze ci powiedziec ze dynia naprawde mi zasmakowała! :D az dziwne :d zawsze wydawało mi się, że jej smak jest cierpki i nie do zniesienia! https://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńDużo moich znajomych zachwyca się kremem z dyni a ja nigdy jeszcze nie zrobiłam takiego, żeby mi smakował. :( Może coś robię nie tak...
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni z grzankami :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Mniam uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniammm, jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://profashionworld.blogspot.com/2021/07/siostrzana-sesja-bonprix.html
A me piacciono molto le creme di verdure e penso che proverò la tua ricetta. Grazie. Ti seguo.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy krem z dyni i myślę, że to fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni. :)
OdpowiedzUsuńPyszny, aromatyczny i zdrowy krem <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym posmakowała ;)
OdpowiedzUsuńThat looks great!
OdpowiedzUsuńKisses,
https://www.theartofpaloma.com/
Zupę krem z dyni uwielbiam! Najlepsza zupka na jesień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z dyni! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię zupę z dyni.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Zawsze w sezonie robimy zupę z dyni. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń