wtorek, 6 maja 2014

SAŁATKA SACHERA

Sacher – pierwsze skojarzenie to oczywiście słynny Sacher Torte. Jest to chyba najbardziej popularny tort w Wiedniu, podawany w każdej kawiarni, który można kupić nawet na lotnisku, jako pamiątkę z Austrii.


Robert Makłowicz w książce pt. „CK kuchnia”, zawierającej informacje o potrawach popularnych na przełomie XIX i XX wieku na terenie monarchii Austro-Węgierskiej, pisze o Sacherach, jako dynastii austriackich kucharzy, hotelarzy i cukierników.
Jej założyciel Franz jest autorem przepisu na ten wyśmienity tort. Jego trzej synowie również zajmowali się szeroko pojętą gastronomią: Franz zbudował hotel w Bukareszcie (niestety zbankrutował). Carl założył hotel i restaurację w Baden pod Wiedniem. Edward, który odziedziczył po ojcu recepturę na tort Sachera, otworzył w 1876 r. w Wiedniu „Sacher Hotel”, podobno działający do dziś.

Jednak dzisiaj nie skorzystam z przepisu na tort, ale na sałatkę Sachera według ww. książki.


Przepis:

125 gram pieczonej piersi kurczaka
125 gram gotowanej szynki
2 jabłka
ogórek konserwowy
5 łyżek majonezu
łyżka party pomidorowej
250 gram ziemniaków ugotowanych w mundurkach
sól, biały pieprz

Wszystkie stałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez wymieszany z pastą pomidorową, całość doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy w lodówce na 1 godzinę.


Finał:

Sałatka jest bardzo sycąca. Dobrze dobrane proporcje składników sprawiają, że każdy z nich jest wyczuwalny, ale żaden nie dominuje. Bardzo fajna propozycja, gdy mamy chęć na coś prostego i smacznego. Polecam z kieliszkiem białego lekkiego wina.

2 komentarze:

  1. Połączenie majonezu z pastą pomidorową brzmi ciekawie. Jeszcze się nie spotkałam z taką mieszanką w sałatce. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o informację, jak wypadła próba :)

      Usuń